Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/714.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Przepis na Donaty

Jak zrobić donaty krok po kroku?

Chyba każdy z nas dobrze kojarzy amerykańskie Donaty czyli Doughnuts, chociażby z seriali o policjantach. Nie stanowią one natomiast wcale głównej atrakcji Tłustego Czwartku za granicą. Po pierwsze w Ameryce obchodzi się Mardi Gras czyli Tłusty Wtorek. Po drugie Donaty nie są wcale jego symbolem.

Z całą pewnością Amerykanie bardzo cenią sobie swoje pączki z dziurką, jednak jadają je właściwie codziennie. Można je kupić w wielu miejscach, dostępne są też różne rodzaje Donatów. Często bierze się jakąś większą partię na wynos i stanowi ona na przykład śniadanie dla wszystkich pracowników danej firmy.  Do tego oczywiście obowiązkowo kawa – Donat i kawa to bardzo popularny w USA zestaw. Amerykański pączek jest więc szybką, smaczną i sycącą przekąska, a dla niektórych nawet faktycznie posiłkiem. Oczywiście codziennie jedzenie tego typu pączków na śniadanie nie jest zbyt zdrowe. Są to w końcu drożdżowe ciastka smażone na tłuszczu, które często polane są dodatkowo słodką glazurą i ozdobione kolorową posypką.

W Polsce pączki jedzone są na pewno rzadziej. Największe „szaleństwo” pod tym względem odbywa się oczywiście w Tłusty Czwartek. Właśnie dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby chociaż raz w Tłusty Czwartek wypróbować nowy przepis na pączki – właśnie na amerykańskie pączki z dziurką. Można poszukać go w Internecie, gdzie znajduje się sporo różnych propozycji. Jedna z nich sugeruje połączenie następujących składników: 50 dag mąki, 5 dag drożdży, 3/4 szklanki mleka, 7 dag cukru, 8 dag masła, 3 żółtka, szczyptę soli. Ważne jest aby po wyrobieniu zostawić ciasto do wyrośnięcia. Następnie należy je rozwałkować na grubość około 1,5 cm i wycinać kółka za pomocą szklanki. Z kolei w każdym z kółek robi się otwór, najlepiej kieliszkiem. Podobnie wykrawa się z ciasta polskie oponki serowe. Donaty smaży się z obu stron w rondlu z rozgrzanym olejem. Potem dobrze jest odsączyć nadmiar tłuszczu na ręcznikach papierowych. Aby pączki rzeczywiście przypominały te amerykańskie należy polać je lukrem, który robi się na przykład z cukru pudru oraz soku z cytryny.