Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/714.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Domowe ciasto na pączki

Jak samodzielnie zrobić pączki?

Co prawda w Tłusty Czwartek nie ma już takich kolejek po pączki jak to bywało w Polsce w nieco cięższych czasach, jednak i tak można spróbować zrobić je samodzielnie w domu. Okazuje się, że nie jest to wcale takie trudne, a przy okazji może być dobrą zabawą dla całej rodziny.

Samo przygotowywanie pączków może już być bardzo miłym sposobem na wspólne spędzanie czasu. Natomiast ich ozdabianie pozwala każdemu wyżyć się twórczo i przyczynić do udekorowania rodzinnych obchodów Tłustego Czwartku. Oczywiście najpierw trzeba znaleźć przepis na domowe pączki. Następnie kupić wszystkie niezbędne składniki i przygotować potrzebną ich ilość. W jednym z przepisów można znaleźć następujące wytyczne: 60 dag mąki, 15 dag masła, 15 dag cukru, 6 jaj, 5 dag drożdży, 1/4 l mleka, szczyptę soli i 50 dag nadzienia. Z podanych produktów należy przygotować ciasto i pozwolić mu wyrosną. Potem odrywa się po jego kawałku formuje kulkę i wypełnia słodkim nadzieniem. Natomiast robią pączki w domu można przygotować pewną niespodziankę. Kiedyś wierzono, że jeśli znajdzie się w pączku orzech będzie się miało szczęście i dobrobyt. Można więc schować w jednym lub nawet kilku ciastkach podobny drobiazg, najlepiej na wszelki wypadek jadalny…

Niektóre rodzaje pączków przygotowuje się  ten sposób, że ciasto zostaje rozwałkowane i wycina się z niego koła. W przypadku pączków wzorowanych na amerykańskich Donatach używa się także kieliszka do wycięcia charakterystycznej dziurki na środku. Podobnie jest zresztą kiedy robi się oponki serowe. W przepisie na te ciastka pojawia się biały ser, można jednak przygotować także pączuszki z serka homogenizowanego. Wówczas ciasto jest na tyle rzadkie, że pączuszki formuje się i kładzie na rozgrzanym tłuszczu za pomocą łyżki. Podczas smażenia każdego rodzaju pączków ważne jest to, aby olej lub smalec miał odpowiednią temperaturę. Musi być na tyle wysoka, aby ciastka mogły ładnie się zarumienić. Jeśli jednak tłuszcz będzie za gorący przypali pączki z zewnątrz, środek natomiast zostanie surowy. Po obustronnym smażeniu dobrze jest odsączyć nadmiar tłuszczu na ręcznikach papierowych. Na końcu przychodzi czas na cukier puder, lukier i inne dekoracje.