Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/714.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Pyszne pączki z serem

Oponki i pączki serowe

Większość z nas kojarzy charakterystyczne pączki z dziurką, które na co dzień jadają Amerykanie. U nas w Tłusty Czwartek również pojawiają się podobnie wyglądające ciastka. Smakują one jednak nieco inaczej, bo są z serem. Najczęściej określa się je jako oponki, ale można także – pączki serowe. Chociaż z drugiej strony istnieją przepisy na pączki z serem, które nie mają wcale dziurki na środku.

Jeżeli ktoś lubi przygotowywać oryginalne i efektowne ciastka na Tłusty Czwartek z pewnością może skorzystać z przepisów na róże karnawałowe oraz właśnie na oponki. Tak naprawdę są one mniejsze i cieńsze od amerykańskich ciastek i rzeczywiście przypominają nieco opony. Ich najważniejszym składnikiem jest biały ser, który należy uprzednio przemielić. W jednym z przepisów na oponki możemy znaleźć następujące składniki: 1 kg białego sera, pół kostki margaryny, 1,5 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 kg mąki, 3 jaja, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, odrobina wódki. Z podanych produktów robimy ciasto, które po porządnym wyrobieniu trzeba rozwałkować na około 1 cm. Następnie za pomocą dwóch nauczyć wycinamy najpierw większy krążek, a potem dziurkę na środku. Oponki najlepiej jest smażyć na smalcu. Kiedy są już gotowe posypuje się je cukrem pudrem.

Z kolei małe pączki serowe robi się z serka homogenizowanego. Zwykle używa się 2 serków waniliowych, 1/4 szklanki cukru, 50 dag mąki, 1 łyżeczki proszku do pieczenia i 5 jaj. Z tych składników powstaje ciasto, które jest nieco rzadsze od tego na tradycyjne pączki czy oponki. Właśnie dlatego nie wchodzi tutaj w grę wałkowanie czy formowanie ciastek za pomocą szklanki. Ciasto po prostu nabiera się łyżką i kładzie na rozgrzanym oleju. W pewnym momencie trzeba je obrócić i kiedy będą już z obu stron ładnie zarumienione można wykładać na ręcznik papierowy. W ten sposób zostanie odsączony nadmiar tłuszczu. Na końcu pączuszki posypuje się cukrem pudrem. Niektórzy lubią je jeść z podanymi obok konfiturami. To rzeczywiście bardzo apetyczne zestawienie. Pozostaje więc życzyć dobrej zabawy podczas smażenia serowych pączków i oponek oraz oczywiście podczas ich jedzenia!