Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/714.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Klasyczne tradycyjne pączki

Prosty przepis na pączki domowe

Tuż przed Tłustym Czwartkiem przypominamy sobie, które cukiernie w okolicy są najlepsze i jakie pączki w zeszłym roku zachwalali znajomi. Skoro w tym jednym jedynym dniu w roku pozwalamy sobie na „pączkową rozpustę” warto zadbać aby ciastka były rzeczywiście możliwie najlepsze. Dlaczego więc nie spróbować zrobić ich samodzielnie?

Oczywiście jeśli ktoś nie wykazuje żadnych talentów jeśli chodzi o gotowanie i pieczenie nie musi debiutować akurat w Tłusty Czwartek, ale nieco bardzie doświadczone pod tym względem osoby koniecznie powinny spróbować zrobić pączki. Najpierw trzeba kupić i przygotować wszystkie składniki: 60 dag mąki, 15 dag masła (które trzeba roztopić), 15 dag cukru, 6 jaj, 5 dag drożdży, 1/4 l mleka, szczyptę soli i 50 dag nadzienia. Po pierwsze należy zrobić rozczyn – z drożdży, mleka i części mąki. Potem dodaje się do niego pozostałe składniki i wyrabia ciasto, które następnie powinno trochę podrosnąć. Aby uformować pączka trzeba oderwać kawałek ciasta i zrobić z niego kulkę. Do środka daje się nadzienie – dżem, różę czy marmoladę. Następnie trzeba znowu pozwolić pączkom trochę wyrosnąć i wtedy dopiero można je smażyć na rozgrzanym oleju. Kiedy ładnie się zarumienią można odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowej serwetce i posypać pączki cukrem pudrem albo polać je lukrem.

Nieco inna propozycja, która może się wydawać nawet łatwiejsza, ale również ciekawa to pączki serowe. Do ich zrobienia nie używa się drożdży. Właściwie istnieją dwa rodzaje tego typu pączków. Jedne to tak zwane oponki, które robi się z białego sera. Mają one na środku dziurkę, stąd nazwa. Są też pączuszki serowe robione z serka homogenizowanego, które są dosyć małe. Oponki powstają z następujących składników:  1 kg białego sera, pół kostki margaryny, 1,5 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 kg mąki, 3 jaja, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, odrobina wódki. Najlepiej smażyć je na smalcu. Natomiast w przepisie na pączuszki serowe możemy znaleźć: 2 serki waniliowe, 1/4 szklanki cukru, 50 dag mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 5 jaj. Jedne i drugie ciastka po usmażeniu posypuje się cukrem pudrem. Proste, prawda!?