Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/714.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Faworki z cukrem pudrem

Szybkie i tanie faworki

Przysmak ten jest bardzo popularny i chętnie jedzony w Tłusty Czwartek, ale także w okresie Karnawału. Faworki pojawiają się po prostu zawsze i wszędzie tam, gdzie wszyscy mają ochotę korzystać z życia i cieszyć się jego różnymi przyjemnościami. Natomiast nie da się ukryć, że jedzenie faworów to wielka przyjemność!

Faworki to właściwie rodzaj ciastek, które nazywa się też inaczej chrustem. Z tego samego rodzaju ciasta robi się też tak zwane róże karnawałowe, ale nadaje się im inny kształt. Charakterystyczny kształt faworków powstaje z pasków ciasta, które zostaje rozcięte na środku i przez to rozcięcie przeciąga się jeden z brzegów. W efekcie powstaje rodzaj kokardki. Jednak ten sympatyczny i dekoracyjny wygląd nie powstrzymuje nikogo przed szybkim zjadaniem chrustu. Jest chrupiący, słodki i bardzo wciągający…

Aby mieć szansę na zjedzenie odpowiedniej ilości faworków, a przy okazji sprawienie miłej niespodzianki bliskim, warto spróbować zrobić je samodzielnie. Jednak rodzinne formowanie chrustu to także doskonałą zabawa.  Przygotowanie ciasta to naprawdę nic trudnego. Wystarczy zagnieść razem: 50 dag mąki, 5 dag masła, 8 żółtek, 3 łyżki śmietany, odrobinę spirytusu i szczyptę soli. Z podanych składników wychodzi naprawdę sporo ciastek, a więc są one także tanie. Następnie należy nieco „zbić” ciasto, bo wtedy dostaje się do niego więcej powietrza i faworki będą bardziej kruche. Potem odkłada się je na godzinę w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Po tym czasie trzeba podzielić ciasto na kilka części. Każdą z nich po kolei trzeba jak najcieniej rozwałkować, a potem pociąć na podłużne prostokąty. W każdym z takich pasków wykonuje się na środku nacięcie nożem i przekłada przez nie jeden z brzegów. Kiedy już wystarczająca ilość faworków zostanie uformowana można je smażyć. Najlepiej nadaje się do tego głębsza patelnia lub rondel oraz smalec. Kiedy chrust się zarumieni po obu stronach można go wyjąć i posypać cukrem pudrem. Nawet jeśli odsączy się trochę tłuszcz, na przykład za pomocą ręczników papierowych, faworki muszą być kaloryczne. Ale czy warto się tym przejmować, zwłaszcza jeśli robi się je tylko raz do roku!